Grote zorgen om opkomst smartvape: ‘Extra verslavingsgevoelig’
De smartvape is in opkomst in Nederland. Hoewel de meeste smartphones van tegenwoordig hier niet aan kunnen tippen, lijkt de smartvape verdacht veel op een mobieltje van vroeger. Het enige verschil: een telefoon kun je niet gebruiken om te roken. Zo’n slimme e-sigaret bevat niet alleen nicotine, maar ook verboden smaakjes. Ook kun je er spelletjes mee spelen (Snake), mee bellen, appen en muziek op luisteren. Kinderartsen maken zich hier grote zorgen over, vanwege het extra laagje verslavingsgevoeligheid dat hieraan is toegevoegd. Bovendien komen deze vapes vaak uit landen als China, waar de kwaliteit- en veiligheidseisen niet hetzelfde zijn als hier. Dit meldt NOS.
Kinderlongarts Sophie Cohen noemt het nieuwe apparaat ‘ongelooflijk verknipt’. Verbaast is ze niet, dat de tabaksindustrie met iets nieuws komt om kinderen nog meer verslaafd te maken aan hun vape. “Hoe jonger een brein, hoe meer verslavingsgevoelig.” Volgens Cohen zit alles waar kinderen en jongeren verslavingsgevoelig voor zijn nu in een klein apparaatje. Veel jongeren in Nederland zijn al verslaafd aan hun vape, of ze het nu toegeven of niet, maar de toevoeging van het een schermpje kan de situatie flink verergeren.
Ontploffingsgevaar
Daarnaast is het nog maar de vraag of dit product voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen, omdat deze meestal in landen wordt gemaakt waar er andere regels gelden. Zo vertelt een meisje over een vriendin die een smartvape had gekocht, die verbrandde en waarbij het scherm rare geluiden produceerde. “Ze was bang dat die zou ontploffen.” Waarschijnlijk verkrijgen jongeren de smartvape ook niet op de reguliere manier, zoals in winkels. Want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt ze nauwelijks tegen tijdens toezichtbezoeken. De kans is groter dat het product rondgaat op social media en via mond-tot-mondreclame.
Staatssecretaris Vincent Karremans voor Jeugd, Preventie en Sport laat weten bezig zijn met een actieplan dat illegale handel van vapes verder moet terugdringen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky