17 september 2021 om 08:47
2 minuten lezen

Hanna Verboom maakt documentaire over eigen bipolaire stoornis

Filmmaker en sociaal ondernemer Hanna Verboom heeft samen met psychiater Dirk de Wachter een documentaire gemaakt over het taboe op psychische aandoeningen. Verboom praat in de film #Uitdeschaduw, die vanaf vrijdag gratis te zien is op haar platform Cinetree, openhartig over haar eigen bipolaire stoornis. Ook lanceert zij de campagne #uitdeschaduw om meer openheid te vragen voor dit onderwerp.

Vanaf jongs af aan had ik het gevoel dat ik anders was”, vertelt Verboom. “Op mijn 16e begonnen de depressies. Dagenlang lag ik op bed, ik sprak niet, ik at niet. Mijn moeder zat naast me en hield mijn hand vast. En dan uit het niets, van de één op andere dag ging het licht weer aan. Ik kon de wereld weer aan, ik was ontzettend creatief en bedacht de mooiste dingen.”

De regisseur en actrice kreeg op haar 21e de diagnose bipolaire stoornis. “Er werd me verteld dat als ik hierover zou praten ik nooit meer aan het werk zou komen”, vervolgt ze. “Ik schaamde me ervoor en voelde me ‘minder waard’. En dan te bedenken dat maar liefst 43 procent van ons te maken krijgen met psychische kwetsbaarheden. Bijna een op de vijf mensen praat er nooit over. En dit alles terwijl juist verbinding en zelfacceptatie cruciaal zijn voor iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden.”

Mental Health Day

De 38-jarige Verboom nam het besluit met haar verhaal naar buiten te treden toen zij zwanger was van haar zoon Samuel. “Ik had heel erg het gevoel dat ik geen goede moeder zou zijn als ik dit deel van mijzelf niet zou kunnen accepteren”, legt ze uit. “Er hangt een stigma van nadelen en problemen aan een bipolaire stoornis. Maar ik ben er inmiddels achter dat het mij ook veel heeft opgeleverd.”

Verboom praat zondag in de talkshow van Humberto Tan bij RTL4 uitgebreid over haar film en haar stoornis. Op haar filmplatform Cinetree zullen de komende weken, tot Mental Health Day op 10 oktober, diverse films te zien zijn over dit onderwerp. De Stichting Get It Done sluit ook aan bij de campagne die Verboom lanceert met diverse gesprekken en events op sociale media.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Betere opvang en nazorg voor hulpverleners na ingrijpende gebeurtenissen

    Vandaag om 10:18
    • GGZ

    Onderzoek: ADHD en leerstoornissen delen genetische oorsprong

    Gisteren om 16:31

Aankomende evenementen

19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht
23 Mar
Voorlichtingsavond: Bevallen in het ziekenhuis (webinar)
  • Noord-Brabant
25 Mar
Seksuele uitbuiting
  • Zuid-Holland