
Invoering rookverbod in de ggz is complex; veel patiënten roken
Aan het eind van dit jaar geldt in alle psychiatrische instellingen een rookverbod. Patiënten mogen nergens meer roken, ook niet buiten. Dit beleid volgt uit het Nationaal Preventieakkoord, dat de Nederlandse ggz heeft ondertekend. Immers, de (geestelijke) gezondheidszorg moet mensen beter maken, daar draagt roken niet aan bij. Dit meldt NOS.
Ggz-instellingen worstelen met de invoering van een volledig rookverbod. De helft van de cliënten rookt en een abrupt verbod leidt tot weerstand. Sommige instellingen kiezen daarom voor een geleidelijke aanpak. Verslavingskliniek Vught biedt bijvoorbeeld begeleiding bij stoppen met roken, omdat een volledig verbod averechts werkte. “Er was zoveel wrijving over de regels dat we niet meer aan behandelen toekwamen”, zegt verslavingsarts Tim van Grinsven.
Algeheel rookverbod bij GGZ Noord-Holland-Noord
GGZ Noord-Holland-Noord pakt het strenger aan. Sinds 1 januari 2025 mogen patiënten op geen enkele locatie meer roken. Ze mogen het terrein ook niet af om te roken. “Overtuigen heeft geen zin, ze moeten het willen”, zegt veiligheidsadviseur Margriet de Schipper. “Maar we kunnen wel uitleggen dat het nu hier gewoon niet meer kan.”
Een algeheel rookverbod leidde eerder tot juridische conflicten. In Eindhoven dienden 180 cliënten klachten in. Een man die negen jaar in de ggz-instelling zat, mocht zelfs niet op zijn balkon of straat roken. De rechter stelde hem in het gelijk.
Stapsgewijze introductie rookverbod
Onderzoek wijst uit dat roken de mentale gezondheid schaadt. Directeur behandeling Mark van Winkel van GGzE benadrukt dat roken herstel van depressies en psychische stoornissen vertraagt. Rokers bewegen minder, wat ook een negatieve impact heeft op klachten. Daarom zet de instelling in Eindhoven in op een stapsgewijze introductie als onderdeel van een grotere aanpak. Door het toepassen van leefstijlinterventies, is de kans op succesvolle gesprekstherapie groter.