Kinderen vaak dupe van psychische problemen ouders
In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 864.000 ouders die kampen met psychische en/of verslavingsproblemen, waarvan ook hun kinderen vaak de gevolgen ondervinden. Geschat wordt dat ongeveer 1,6 miljoen kinderen onder de 22 jaar een ouder hebben met een psychische ziekte. Een op de drie van deze kinderen ontwikkelt zelf vroeg of laat psychische of verslavingsproblemen. Dat meldt GGZ Nieuws.
Van de kinderen die met Jeugdzorg in aanraking komen, heeft een groot deel ouder(s) met psychische of verslavingsproblemen. Uit een onderzoek van het Bureau Jeugdzorg Overijssel blijkt bijvoorbeeld dat 44 procent van de jeugdige klanten van de bureaus jeugdzorg een beroep doen op het bureau vanwege het feit dat (een van) de ouders om psychische en/of verslavingsproblematiek niet in staat zijn goed op te voeden of een veilige omgeving te kunnen bieden.
Deze ouders zoeken zelf vaak geen hulp bij een GGZ-instelling vanwege de hoge drempel, het gevoel van schaamte en soms ook vanwege angst voor uithuisplaatsing van de kinderen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat veel ouders die hulp zoeken voor hun kind bij de Jeugdzorg, zelf psychische of verslavingsproblemen hebben.
© Nationale Zorggids