10 maart 2017 om 13:30
< 1 min lezen

Kindermishandeling hangt samen met (on)vermogen tot spiegelen

Er is een relatie tussen kindermishandeling en het vermogen om andermans gedachten en emoties te begrijpen. Dat concluderen Nederlandse en Engelse onderzoekers naar aanleiding van hersenonderzoek. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Personen met een geschiedenis van emotionele mishandeling en emotionele verwaarlozing hebben een groter risico om problemen te ontwikkelen op het terrein van interpersoonlijk functioneren. Een van de processen die hierbij een rol zouden kunnen spelen, is een gebrekkig vermogen tot mentaliseren, het kunnen begrijpen van gedachten en emoties van jezelf en anderen.

In de studie is onderzocht hoe mishandeling en verwaarlozing samenhangen met het (on)vermogen tot spiegelen en hoe dit tot uiting komt in het brein. Hoewel de focus ligt op de invloed van emotionele mishandeling en verwaarlozing, is hierbij ook de mate van gerapporteerd seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling en verwaarlozing meegenomen, omdat emotionele mishandeling vaak gepaard gaat met andere vormen van mishandeling.

Het onderzoek werd uitgevoerd door De Jutters, Lucertis, Curium, Universiteit van Leiden en de University of Cambridge.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren tot 24 jaar in hun praktijk

    Vandaag om 12:18
    • GGZ

    60-jarig jubileum MIND Korrelatie gepaard met naamswijziging

    Vandaag om 12:12