1 mei 2015 om 12:28
< 1 min lezen

Kosten GGZ verdubbeld door ‘achterbankgeneratie’

De kosten van de geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld van drie naar zes miljard euro omdat jongeren in hun opvoeding te weinig hebben geleerd om met frustraties om te gaan. Dat stelt Prof. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan het de Radbouduniversiteit, in Zembla.

Volgens Derksen heeft vooral de zogenoemde ‘achterbankgeneratie’ een verhoogd risico op angststoornissen en depressies. “”Dat zijn de kinderen die op de achterbank van onze auto naar school en pianoles worden gereden. Ze worden letterlijk uit de wind gehouden, door hun ouders de hemel in geprezen en leren niet met frustraties omgaan. Als deze kinderen als jongeren in de echte wereld terechtkomen, hebben ze geen eelt op de ziel,” aldus de hoogleraar.

Derksen vindt dat bijvoorbeeld ADHD niet in de GGZ thuishoort, maar door falende opvoeders gebeurt dat toch. “Kinderen met een druk temperament ontwikkelen ADHD als de ouders niet streng zijn, geen structuur aanbrengen en geen grenzen stellen. En als ze dan zo’n etiket krijgen, kunnen ouders hun handen ervan aftrekken.” Hij omschrijft deze ontwikkeling uitgebreider in zijn boek ‘Iedereen een psychische aandoening”, dat deze week is gepubliceerd.

© Nationale Zorggids
 

 

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Zorg-zzp’er ten onrechte verdacht van fatale steekpartij op camping

    Gisteren om 14:40
    • GGZ

    Hersenveranderingen tijdens zwangerschap gelinkt aan postpartum depressie

    Gisteren om 11:06

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe