MIND Us traint influencers om te gaan met mentale klachten volgers
Steeds meer jongeren met mentale problemen zoeken geen hulp bij een professional, maar bij hun favoriete influencer. Ze sturen privéberichten over somberheid, zelfbeschadiging of suïcidale gedachten. Influencers voelen zich vaak overvallen en weten niet goed hoe ze moeten reageren. Stichting MIND Us heeft hier een speciale training voor. Dit meldt Hart van Nederland.
TikTokker Hamza Karimi (@MagicNape) krijgt geregeld berichten van volgers met sombere gedachten. De speciale training van MIND Us is voor hem een uitkomst. Karimi leert er signalen herkennen, doorverwijzen naar professionele hulp en tegelijk zijn eigen grenzen bewaken.
Drempels
MIND Us-directeur Frederieke Vriends ziet dat veel jongeren drempels ervaren om hun gevoelens te delen met vrienden en familieleden. Een influencer voelt veiliger en kan een laagdrempeliger persoon zijn om contact mee te zoeken. Juist daarom is het belangrijk dat influencers weten hoe ze verantwoord reageren.
De cijfers van de GGD zijn alarmerend. Bijna een 25 procent van de jongvolwassenen ervaart mentale problemen. Vooral onder mbo-studenten blijken suïcidale gedachten een grote rol te spelen. Hierom wil MIND Us wil meer influencers trainen. Het zijn natuurlijk geen opgeleide hulpverleners, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat hun volgers daar wel tijdig bij terechtkomen.