MIND wil wettelijk verbod op eenzame opsluiting in ggz; petitie naar Kamer
Meer dan 18.000 mensen eisen een einde aan eenzame opsluiting in de geestelijke gezondheidszorg. MIND overhandigt vandaag de petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ aan Tweede Kamerleden. De organisatie wil dat de politiek deze praktijk wettelijk verbiedt. Dit meldt MIND.
Separatie veroorzaakt vaak ernstige psychische en lichamelijke schade. Toch neemt het aantal gevallen toe. In 2024 steeg het aantal eenzame opsluitingen zelfs met 10 procent. Terwijl mensen in crisis juist nabijheid en steun nodig hebben, verdwijnen ze nu te vaak in een kale, gesloten ruimte, aldus MIND. De 30-jarige Laura is lid van de werkgroep Zorg zonder dwang en werd vijf jaar geleden zelf opgesloten tijdens een depressie. “Toen ik op mijn aller slechtste moment geen mogelijkheid had om met iemand te praten. Om steun te zoeken. Toen raakte ik mijn gevoel van mens zijn kwijt. Ik voelde mij als een dier in een kooi.”
Separatie bij wet verbieden
MIND vraagt de Kamer om separatie bij wet te verbieden. Volgens de organisatie is dat haalbaar als er wordt geïnvesteerd in alternatieven. Ook is er meer geld nodig voor personeel, scholing en het creëren van veilige plekken. Daarnaast zijn er betrouwbare cijfers nodig voor de toezichthouder, zodat zij haar controlerende rol adequaat kan oppakken.
De wet Verplichte ggz moet worden aangepast, vindt MIND. Daarin moet duidelijk staan wat ‘eenzame opsluiting’ is, en dat die niet meer mag. Tot eind mei kunnen mensen reageren op de internetconsultatie voor de Evaluatiewet Wvggz. De aangepaste wet gaat waarschijnlijk in 2026 naar de Kamer.