Nieuw advies biedt concrete aanknopingspunten voor betere zorgvraagtypering ggz
De adviescommissie Zorgvraagtypering ggz heeft een nieuw advies uitgebracht over de verbetering van de zorgvraagtypering in de geestelijke gezondheidszorg. Dit systeem helpt zorgaanbieders en verzekeraars beter inschatten hoeveel zorg een patiënt nodig heeft. Een deel van de verbeteringen kan snel worden doorgevoerd, andere aanpassingen hebben meer onderzoek nodig. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De commissie adviseert een vereenvoudigde indeling van de zorgvraagtypen. Dit moet ervoor zorgen dat de vraag van een patiënt beter aansluit op de hoeveelheid zorg die hij nodig heeft. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders beter inschatten welke capaciteit nodig is en daarover afspraken maken. De bedoeling is om deze aanpassingen op tijd af te ronden voor de zorginkoop in 2026.
Wachttijden voor complexe zorg verkorten
De wachttijden in de ggz zijn nog steeds te lang, vooral voor mensen met complexe problemen. Zorgvraagtypering moet helpen om beter zicht te krijgen op welke patiënten dringend zorg nodig hebben. Het zorgprestatiemodel, dat zorgvraagtypering gebruikt, helpt behandelaars om hun patiëntengroep beter in kaart te brengen en hierover met verzekeraars (tarief)afspraken te maken.
Wetenschappelijke doorontwikkeling
Voor de lange termijn wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met wetenschappelijke partijen verder werken aan een verbeterd model. Kwalitatief en kwantitatief onderzoek moet onderbouwen welke aanpassingen nodig zijn. Dit moet ervoor zorgen dat de beperkte ggz-zorg terechtkomt bij de mensen die deze het hardst nodig hebben.