
Nieuwe zorgstandaard vaktherapie geeft helderheid over behandelopties
Vaktherapie helpt mensen met psychische klachten door middel van doen en ervaren, in plaats van alleen praten. De vernieuwde zorgstandaard Vaktherapie geeft meer inzicht in de behandelvorm, de werking en de doelgroep. Dit helpt patiënten, zorgprofessionals en ggz-organisaties. De herziening is tot stand gekomen door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vaktherapie Nederland en diverse beroeps-, branche- en patiëntenverenigingen. Dit meldt Akwa GGZ.
De zorgstandaard is volledig geactualiseerd met wetenschappelijke onderbouwing. De zeven vormen van vaktherapie zijn beter afgebakend. Ook is beschreven welke therapievorm geschikt is voor welke klachten en wat de vergoedingsmogelijkheden zijn. Er is extra aandacht voor de inzet bij kinderen, jongeren en ouderen. Daarnaast biedt een keuzehulp patiënten ondersteuning bij het bepalen of vaktherapie past en welke vorm geschikt is.
Breed inzetbaar
Vaktherapie wordt methodisch toegepast bij mensen van alle leeftijden met psychosociale of psychische problemen. De therapie wordt onder andere ingezet bij emotieregulatie, agressiebeheersing, spanningsklachten en verliesverwerking. Naast de ggz speelt vaktherapie een rol in de verslavingszorg, jeugdzorg, speciaal onderwijs, revalidatie, verpleeghuiszorg en palliatieve zorg.
Onbekende, maar waardevolle behandelmogelijkheden
Volgens experts biedt vaktherapie waardevolle behandelmogelijkheden die nog te weinig bekend zijn. De vernieuwde zorgstandaard draagt bij aan betere informatievoorziening, waardoor patiënten en zorgverleners vaktherapie makkelijker kunnen bespreken en overwegen.