Normal_kerk_geloof

ZWOLLE – Het geloof van een psychiatrisch patiënt moet naar voren worden gebracht en gerespecteerd. Daarnaast moeten mensen met een psychische beperking het gevoel hebben dat ze welkom zijn in de kerk. Dat stelde psychiater en theoloog dr. Margreet de Vries-Schot afgelopen donderdag tijdens het congres ‘Geloof en Psychiatrie’, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

De kerk zou open moeten staan voor psychiatrisch patiënten en rekening moeten houden met hun beperkingen, zoals een verminderd concentratievermogen en hen bekend moeten maken met de gang van zaken tijdens een kerkdienst. Ook moet er enerzijds voor gewaakt worden dat zij niet gestigmatiseerd worden maar anderzijds moet hun beperking ook niet genegeerd worden.

De Vries-Schot van GGZ Centraal ziet op de afdeling van een GGZ plaats voor een geestelijk verzorger die patiënten die met geloofsvragen zitten bijstaat.

De afgelopen tijd heeft de denktank ‘geloof en psychiatrie’ voornamelijk positieve reacties gekregen. Deze zullen worden gebruikt om plannen verder uit te werken.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal