Normal_spoor_spoorwegen_ns_hbd_dd1_wiki_-c_

HILVERSUM (Novum) - Conducteurs en machinisten van de Nederlandse Spoorwegen willen af van de verplichting om uit te stappen als iemand probeert zelfmoord te plegen op het spoor. Eenvandaag meldt donderdag dat 86 procent van de conducteurs en machinisten deze afweging zelf wil maken.

De richtlijnen van de NS schrijven voor dat een conducteur, en als deze niet aanwezig is de machinist, dient uit te stappen bij een zelfmoordpoging om eerste hulp te verlenen. Bij een succesvolle zelfdoding worden ze geacht het lichaam te bedekken.

Zo'n 54 procent van de conducteurs en machinisten vinden dat de hulpdiensten in eerste instantie zich over de zelfmoordpogingen moeten ontfermen. Het meeste treinpersoneel zegt best bereid te zijn te helpen, maar alleen als dat nog zin heeft. Als het duidelijk is dat het te laat is voor hulpverlening willen de meeste NS-werknemers zich niet aan zo'n heftige ervaring blootstellen.

Henk Bosch, een conducteur die maar liefst veertien keer een zelfdoding op het spoor meemaakte, komt donderdag in Eenvandaag aan het woord. "Ik zal het er de rest van mijn leven mee moeten doen dat ik vier uur per nacht slaap en constant overal lichaamsdelen ruik en zie liggen."