Medicijnen

UTRECHT - Gebrek aan plezierbeleving (anhedonie) wordt mogelijk beter behandeld met een nieuw soort antidepressivum dan met de gebruikelijk voorgeschreven antidepressiva, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Van de miljoen Nederlanders die antidepressiva slikken, reageert een grote groep niet op de medicatie. Vooral anhedonie blijkt hierdoor moeilijk behandelbaar.

Uit het onderzoek van Jolanda Prins, die 28 november aan de universiteit promoveert, blijkt dat bij depressie de regulering van drie zogeheten monoamines uit balans is. De relatief nieuwe triple-heropname-remmers (TRIs) zouden deze balans mogelijk beter kunnen herstellen dan met de gebruikelijke serotonine-heropname-remmers (SSRIs) het geval is.

Anhedonie hangt vermoedelijk samen met een verstoring van het dopaminesysteem in de hersenen, omdat dopamine de plezierbeleving reguleert. Uit het onderzoek van Prins blijkt dat ratten die dopamineverhogende medicijnen kregen een verbeterde plezierbeleving hadden, terwijl de ratten niet verslaafd raakten aan de medicijnen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten