Zorgverzekeraar, overtollige vet, vergoeden

AMSTERDAM -  Niet alleen maagverkleiningsoperaties, maar ook het overtollige vel dat verwijderd moet worden, moet bij ex-obesitaspatiënten door zorgverzekeraars worden vergoed. Zeker met het oog op de almaar toenemende obesitas in de samenleving en de schadelijke effecten die dit met zich meebrengt. Dat stelt chirurg Gijs van Selms van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, zo meldt Skipr.

Na een maagverkleining waaraan voorafgaand een intensief psychisch traject wordt gevolgd, blijven patiënten vaak met overtollig vel zitten. Dit overtollige vel is voor patiënten zowel psychisch als lichamelijk een enorm probleem, aldus de chirurg. Mensen schamen zich voor hun uiterlijk. Bovendien kan het vel gaan schuren en ontsteken tussen de plooien.

De chirurg vindt dat zorgverzekeraars de duizenden euro’s kostende operaties moet vergoeden, omdat mensen dit vaak niet zelf kunnen bekostigen. Hij zegt dat de eerste stap, de maagverkleining, gevolgd zou moeten worden door de logische tweede stap, een reconstructieve operatie.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal