Normal_geweer_pistool_geweld_schieten

DE BILT - De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) maakt zich zorgen over de berichtgevingen in de media dat het mogelijke autisme van de 20-jarige dader van het bloedbad op een Amerikaanse basisschool hem tot die daad heeft gebracht.

De belangenbehartiger voor mensen met autisme en hun naasten benadrukt op haar website dat autisme ‘geen oorzaak van, noch excuus voor crimineel of gewelddadig gedrag’ is. De aandoening zou voor zover bekend het risico op zulk gedrag niet verhogen. Volgens de vereniging kunnen mensen die autistisch zijn zich weliswaar anders gedragen, maar maakt het hen geen gewetenloze massamoordenaars.

De NVA roept zowel media als het publiek op om mensen met een autismestoornis niet te stigmatiseren. In de praktijk zijn zij namelijk vaker slachtoffer (van pesten of geweld) dan dader, aldus de vereniging.

Verschillende media meldden dat de dader Adam Lanza mogelijk het syndroom van Asperger heeft, terwijl anderen van mening zijn dat hij niet een ontwikkelings-, maar een persoonlijkheidsstoornis heeft.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz