Drank

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is geschrokken van het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling met alcoholproblemen op de spoedeisende hulp belandde. Ouders en jongeren moeten nog beter worden voorgelicht over het effect van alcohol op de gezondheid, vindt Van Rijn. "Uiteindelijk zal dat besef bij ouders en jongeren tot ander gedrag moeten leiden", zegt hij zondag tegen de NOS.

Bij ziekenhuizen werden 152 mensen binnengebracht met een ernstige alcoholvergiftiging, meldde de NOS zaterdag op basis van een rondgang. In totaal werden 648 mensen geholpen aan letsel dat samenhing met alcoholgebruik. Dat aantal is vergelijkbaar met een jaar geleden.

"We blijven alcoholmisbruik op allerlei fronten aanpakken", zegt Van Rijn. "Er is net een nieuwe wet die gemeenten nieuwe mogelijkheden biedt tegen misbruik. Alcohol is strafbaar geworden tot 16 jaar op openbare plekken. Daar maken we heel snel 18 van zodat nog duidelijker wordt dat alcohol schadelijk is voor jongeren."