Normal_bier_proeven1_alcohol_drank

EINDHOVEN (Novum) - De gemeente Eindhoven wil dat supermarkten niet meer komen met aanbiedingen op alcoholische versnaperingen. Op die manier wil de gemeente overmatig alcoholgebruik door jongeren tegengaan.

Wethouder Lenie Scholten zei donderdag tegen de NOS dat in Eindhoven al afspraken zijn gemaakt met de horeca om happy hours terug te brengen. Maar volgens haar is sprake van een 'weglekeffect': jongeren gaan naar winkels om alcohol te kopen, die ze opdrinken voordat ze gaan stappen.

Scholten wil bijvoorbeeld zien dat acties als twee kratjes bier halen, een betalen niet meer voorkomen. "Jongeren hebben niet veel geld, dus ze gaan vooral af op dat soort aanbiedingen."

Dat veel supermarkten onderdeel zijn van landelijke ketens met landelijke acties, ontmoedigt de wethouder niet. Aanvankelijk gaat zij proberen met locatiemanagers in gesprek te gaan. Mogelijk is er op een later moment volgens haar echter een rol weggelegd voor de betreffende minister om zich ermee te gaan bemoeien, stelt zij.

Sinds 1 januari is de nieuwe Drank- en horecawet van kracht. De nieuwe wet geeft gemeenten de mogelijkheid zelf maatregelen te nemen op het gebied van drank. Eindhoven is volgens de NOS de eerste die overweegt gebruik te gaan maken van deze mogelijkheid.