Kindermisbruik

DEN HAAG (Novum) - De Nederlandse honorair consul in het Braziliaanse Manaus heeft zijn functie neergelegd omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij kindermisbruik. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten.

Op 23 november werd er bij de consul een huiszoeking gedaan, in een grootschalig onderzoek naar een kinderpornonetwerk in de stad in het Braziliaanse Amazonegebied. Bij de actie werden volgens lokale media in totaal acht aanhoudingen verricht en 46 huizen doorzocht. Bij de consul zouden computers in beslag zijn genomen. Hij werd niet gearresteerd.

Kort na de huiszoeking, heeft de honorair consul, Vitorio N., hangende het justitiële onderzoek zijn functie neergelegd, laat een woordvoerder van het ministerie nu weten.

Een honorair consul is niet in dienst van het ministerie Buitenlandse Zaken, maar hij vervult een onbetaalde erefunctie met beperkte bevoegdheden. Naar N., die sinds 1 maart in dienst was, is volgens het ministerie een antecedentenonderzoek gedaan.

Het onderzoek in de zaak begon in mei nadat een 13-jarig meisje verklaarde te zijn misbruikt. De Braziliaanse autoriteiten konden niet direct reageren op de vorderingen van het onderzoek. Buitenlandse Zaken laat weten de resultaten van dit onderzoek af te wachten.