Martin van Rijn (VWS)

ROTTERDAM (Novum) - De Federatie Opvang maakt zich zorgen over het grote aantal kinderen in de noodopvang. Door de economische crisis worden dat er steeds meer, vreest voorzitter Jan Laurier maandag in het AD. Hij heeft zijn hoop gevestigd op steun van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Van de ruim 66 duizend mensen die in 2011 werden opgevangen, waren er ruim zevenduizend jonger dan 18 jaar. De cijfers over 2012 zijn nog niet bekend, maar Laurier verwacht door de aanhoudende crisis nog meer kinderen.

"Als mensen in de financiële problemen komen, nemen de spanningen toe. Door schulden moeten ze hun huis uit", legt Laurier in de krant uit. "En hun problemen worden complexer: behalve schulden hebben ze vaak psychische problemen of een verslaving."

Volgens Laurier verblijven veel kinderen maanden in de opvang, waardoor ze lange tijd geen eigen huis hebben. Om hen zelfvertrouwen en een veilig gevoel te geven is een behandelprogramma opgesteld maar hiervoor is nauwelijks geld beschikbaar. "Als de helft van de kinderen in de opvang nu wordt geholpen, is dat een optimistische schatting", aldus Laurier.