ADHD, criminelen, ongediagnosticeerd

AMSTERDAM - Uit onderzoek blijkt dat in ruim de helft van de gevallen van ADHD onder criminele mannen dit niet in hun jeugd is vastgesteld. Het onderzoek werd verricht door psychiaters Robert Ferdinand en Nannet Buitelaar onder patiënten van de rechterlijke polikliniek De Waag, zo meldt Artsennet.

Voor het onderzoek werden mannen ondervraagd waarbij vermoed werd dat een psychiatrische stoornis invloed had gehad op een gepleegd delict. Hieruit bleek dat 56 procent van de 109 mannen met ADHD nooit die diagnose had gekregen. Volgens de onderzoekers is dit een gemiste kans omdat het tijdig nemen van medicijnen latere problemen kan voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Attention Disorders. 

Met name bij mannen die al op jonge leeftijd met justitie in aanraking waren gekomen werd vaak ten onrechte niet de diagnose ADHD gesteld. Dit kan komen doordat zij door de opname in het justitiële circuit uit het oog van behandelaars waren geraakt, aldus Buitelaar. Zij stelt dat hoewel bij de mannen die door een psychiater waren behandeld vaker de diagnose ADHD was gesteld, ook in deze groep sprake was van ongediagnosticeerde ADHD. 

In het onderzoek ging het om een niet representatieve steekproef, maar Buitelaar vermoed dat ook in reguliere gevangenissen het vaak voorkomt dat criminele mannen met ADHD niet die diagnose hebben gekregen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal