Zwangerschap, antidepressiva, onschadelijk

STOCKHOLM - Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat er geen reden is om zwangere vrouwen geen antidepressiva te geven of te stoppen met antidepressiva tijdens de zwangerschap. Dat meldt Nieuwsblad.be.

Het onderzoek dat door de Karolinska Universiteit in Stockholm werd uitgevoerd, concludeerde dat het veilig is om tijdens de zwangerschap selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI's) te gebruiken. Dit deden zij na analyse van geboorte- en geneesmiddelengegevens uit verschillende Scandinavische landen, waarbij naar meer dan 1,6 miljoen geboortes werd gekeken. 

Uit het onderzoek bleek dat zwangeren die antidepressiva gebruikten, geen verhoogd risico hadden op doodgeboorte, neonatale of post-neonatale sterfte. Hoewel depressieve zwangeren wel een verhoogd risico op doodgeboorte hadden, was dit niet toe te schrijven aan de antidepressiva. Dit werd namelijk vooral veroorzaakt door het feit dat zij vaker rookten en vaker laat kinderen kregen.

Eerder dit jaar werd nog onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat het gebruik van een bepaald antidepressiva (clomipramine) tijdens de zwangerschap schadelijk zou zijn voor de ontwikkeling van het kind.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal