Inzage psychologisch rapport, schutter, Alphen aan den Rijn

DEN HAAG (Novum) - De advocaten van veertig slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen geen inzage in het psychiatrische rapport van Tristan van der V., de schutter. Openbaarmaking van het rapport is een te grote inbreuk op de privacy van zijn ouders, oordeelt de rechtbank in Den Haag donderdag in een kort geding dat de slachtoffers hadden aangespannen. Ook zou het rapport niet kunnen worden vrijgegeven vanwege het beroepsgeheim van de opstellers.

De slachtoffers krijgen wel inzage in de conclusie van een onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. De advocaten willen de rapporten inzien omdat ze denken dat ze die nodig hebben voor een letselschadeprocedure tegen de staat. Van der V. schoot in april 2011 in het winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood.

In december kondigden de slachtoffers aan de staat te dagvaarden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde daarop in een hoorzitting in de Tweede Kamer de gevraagde stukken te verstrekken. Een kort geding was volgens hem onnodig. De advocaten zeiden later dat ze nog lang niet alle stukken hebben ontvangen die ze nodig hebben en zetten het kort geding daarom door.

De ouders van Van der V. hebben justitie verzocht het psychiatrisch rapport niet openbaar te maken vanwege hun privacy. Het OM bevestigde eerder dat Van der V. met zijn vader een contract tekende waarin stond dat hij zijn vader zou waarschuwen als het slecht met hem ging.