Groepstherapie

AMSTERDAM - Inwoners van de drie grootste Nederlandse steden hebben in 2011 gemiddeld veel meer kosten gemaakt voor zorg die onder de basisverzekering valt dan verzekerden in de rest van het land, zo meldt de Telegraaf.

In Amsterdam ligt dat bedrag met 2.839 euro per verzekerde, ruim duizend euro boven het landelijk gemiddelde (1.975). Ook in Rotterdam (2.168) en Den Haag (2.117) liggen de kosten gemiddeld hoger dan gemiddeld in Nederland. In de vierde stad, Utrecht, zijn de zorgkosten echter lager (1.832).

Volgens het informatiecentrum Vektis, dat zich baseert op cijfers van zijn jaarlijkse ‘Zorgthermometer’, is de oorzaak van deze verschillen tussen steden te vinden bij leeftijd en sociaal-economische status. In Utrecht wonen bijvoorbeeld relatief meer studenten. Deze groep verzekerden maakt over het algemeen minder gebruik van zorg.

De gemiddelde Amsterdammer blijkt vooral veel meer kosten te maken aan geestelijke gezondheidszorg (in de hoofdstad gemiddeld 417 euro tegenover het landelijk gemiddelde 187 euro) .

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz