Rechtszaak

DENDERMONDE (Novum) - De advocaat van Kim De Gelder, de 24-jarige man die begin 2009 een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf in Dendermonde, wil zoals verwacht dat de rechter zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar verklaard. Of De Gelder het eens is met het pleidooi dat zijn raadsman vrijdag hield is onduidelijk. Hij zei liever zelf het woord te voeren.

De rechtbank in Gent gaf hem daartoe op de eerste zittingsdag van de strafzaak echter niet de gelegenheid, melden Belgische media. Het woord was aan de aanklager en aan De Gelders advocaat Jaak Haentjens. Naar de akte van beschuldiging noch die van verdediging had De Gelder naar eigen zeggen geluisterd. Toen hij zelf het woord niet kreeg reageerde hij ontstemd.

De aanklager in het zogeheten assisenproces deed de aanklacht in alle gruwelijke details voor de jury uit de doeken. Die was zichtbaar aangedaan. De Gelder vertrok bijna de gehele zitting geen spier. Alleen toen de aanklager hem in één adem 'massamoordenaar' en 'seriemoordenaar' noemde grijnsde hij flauw.

De destijds 20-jarige verdachte drong in januari 2009 met een mes kinderdagverblijf Fabeltjesland binnen en stak daar twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood. Een week eerder had hij een bejaarde vrouw van het leven beroofd. Justitie eist dat hij veroordeeld wordt voor moord met voorbedachten rade en poging tot moord.

De aanklager toonde de jury vrijdag onder meer een plaat met de contouren van een lichaam, die op de kamer van De Gelder is gevonden. Hij zou daarop zijn messteken hebben geoefend. Op de computer van De Gelder trof de politie plannen aan voor vergelijkbare moordpartijen op nog twee crèches. Volgens de aanklager broedde hij op nog tal van moorden. Hij zou een anti-sociale persoonlijkheid hebben.

Gerechtspsychiaters hebben vastgesteld dat De Gelder bij het plegen van de misdrijven toerekeningsvatbaar was. Maar de verdediging denkt daar anders over. De Gelder zou psychotisch zijn geweest.

Na lange politieverhoren verklaarde De Gelder eerder dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden." Volgens de aanklager verklaarde hij bovendien dat hij steeds de controle had over zijn daden.