Normal_fris_over_drank_gemeente_hardenberg

HARDENBERG - Uit een onderzoek van de GGD en een scholierenonderzoek door hogeschool Windesheim blijkt dat het aantal jongeren boven de 16 jaar dat alcohol drinkt is verminderd, maar het aantal jongeren van 12 tot en met 15 jaar dat drinkt is gegroeid. Dat meldt de Stentor.

Windesheim onderzocht 240 leerlingen uit de verschillende niveaus van het voortgezet onderwijs in Hardenberg op hun drinkgedrag tijdens uitgaansavonden. Gemiddeld drinken jongens tussen de 15 en 17 jaar 9,3 glazen alcoholische drank per avond, terwijl meisjes in deze leeftijdscategorie 5,2 glazen drinken. Van deze groep drinkt echter 13 procent op een uitgaansavond 15 glazen of meer.

Gemeente Hardenberg is inmiddels al vier jaar bezig met het alcoholmatigingsbeleid 'Fris over Drank'. Toch zijn ze bij de gemeente niet helemaal somber. "Het is een kwestie van lange adem. Pas over een aantal jaren gaan we een kentering zien", aldus wethouder Jannes Jassen. Ook zijn ouders volgens hem bewuster geworden van de gevaren van overmatig drinkgedrag voor hun kinderen.

Vooral in keten zijn echter nog veel problemen te zien. Daar wordt problematisch alcoholgebruik nog vaak gebagatelliseerd, zowel door de bezoekers als door hun ouders. Hier valt daarom volgens de wethouder nog veel terrein te winnen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem