Robert M.

AMSTERDAM (Novum) - Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft niet meer kinderen misbruikt dan de 87 over wie hij tot nu toe verklaringen heeft afgelegd. Dat zei hij dinsdag bij de behandeling van zijn hoger beroep voor het gerechtshof van Amsterdam.

De rechter vroeg of er 'gevallen van kindermisbruik zijn die niet hier besproken zijn of in het dossier staan'. "Niet dat ik weet", luidde daarop M.'s antwoord. M. werd na zijn arrestatie in december 2010 in totaal 225 uur verhoord door de politie.

In de loop van de dag werd uit de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep meer duidelijk over de slachtoffers die M. maakte, al bleven ze - net als eerder bij de rechtbank - anoniem. Zo was al bekend dat zijn jongste slachtoffer negentien dagen oud was, maar ook werd duidelijk dat het jongste slachtoffer dat door hem anaal werd gepenetreerd acht maanden oud was.

Over dat misbruik schepte hij op in chatgesprekken op internet. "Ik heb mijn record naar beneden bijgesteld", zo citeerden de rechters uit de vijf ordners met chatgesprekken die in het dossier van M. zijn opgenomen. "Het was niet gemakkelijk."

M. maakte ook video-opnamen van het misbruik dat hij met zijn slachtoffers pleegde. Eerst met zijn mobiele telefoon, 'maar die was slecht', later met een camera, videocamera en laptop. Een van de filmpjes duurde naar bleek twee minuten, andere waren met twaalf en 26 minuten veel langer.

M. hekelde later het selectieve beeld dat door de rechters van hem werd geschetst. Op verzoek van zijn advocaten worden later passages uit chatgesprekken voorgelezen waaruit de innerlijke strijd blijkt waarover hij dinsdag steeds repte.

Volgens de 29-jarige verdachte kon hij op een gegeven moment niet anders dan toegeven aan zijn verlangens. "Er was simpelweg geen weg meer terug." Het stelselmatige misbruik op kinderdagverblijf 't Hofnarretje begon in 2007, maar daarvoor had ook al misbruik plaatsgevonden.