rechtszaak stanley a.

DEN HAAG (Novum) - De 26-jarige man die ervan wordt verdacht vorig jaar februari de 15-jarige Ximena Pieterse te hebben doodgestoken, krijgt als het aan justitie ligt zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend in de rechtbank in Den Haag.

Verdachte Stanley A. heeft bekend het meisje uit Nootdorp vrijdagnacht 25 februari vorig jaar te hebben vermoord. Ximena werd de volgende ochtend naakt en bebloed aangetroffen in de Goudenregenstraat. De verdachte meldde zich kort daarop zelf bij de politie. Slachtoffer en dader kenden elkaar niet, maakte de politie eerder bekend.

In de rechtszaal, waar ook tientallen klasgenoten en teamgenoten van haar rugbyteam waren, beantwoordde de verdachte vragen van de rechter. Zo vertelde hij dat hij Ximena op straat had ontmoet. Zij bleek buitengesloten en had geen slaapplek. Daarop bood hij aan bij hem te komen slapen.

De vader van de verdachte was op dat moment thuis samen met zijn partner, maar vertrok rond 06.00 uur naar Schiphol. Hij wist niet dat zijn zoon het meisje mee naar huis had genomen.

De verdachte zou vervolgens een kussen hebben gepakt, maar zich hebben bedacht. Nadat hij in de keuken een glas cola dronk, pakte hij een mes dat achter slot en grendel lag in de kamer van zijn vader. Daarop stak hij het meisje meerdere keren. Hoe vaak hij haar stak zei hij zich niet te kunnen herinneren.

Vervolgens belde hij rond 07.15 uur de politie om te melden dat hij een meisje had vermoord. Daarop sleepte hij het lichaam van het meisje vanuit de portiekwoning twee etages naar beneden en legde haar naakt op straat.

A. zei woensdag verder dat het hem 'enorm spijt voor de familie'. Als hij het kon terugdraaien dan zou hij ervoor hebben gezorgd dat ze niet doodging, ging hij verder. Ook vertelde de verdachte dat hij eerder moordneigingen had.

Eerder werd bekend dat Stanley A. enkele weken voor de moord een noodkreet zou hebben gestuurd aan psychiatrische instelling De Waag. Hij wilde geholpen worden met zijn agressie. In 2002 kreeg hij al drie jaar jeugd-tbs, eveneens voor het neersteken van een vrouw. De tbs werd twee keer verlengd met een jaar.