Robert M., onderzoek, Oldekotte, tbs-kliniek

AMSTERDAM (Novum) - Robert M. moet als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de psychische gesteldheid van M. zoals dat is uitgevoerd in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Het risico dat M. opnieuw de fout in gaat wordt hoog ingeschat. Het advies luidt om M. tbs met dwangverpleging op te leggen.

Het oordeel van de verminderde toerekeningsvatbaarheid beperkt zich volgens de deskundigen tot het seksueel misbruik van 67 kinderen waarvoor M. terechtstaat. Voor het bezit en de verspreiding van kinderporno is M. volgens hen 'enigszins verminderd' toerekeningsvatbaar.

De 29-jarige M. leidt volgens de deskundigen aan 'ernstige pedofilie', in combinatie met een persoonlijkheidsstoornis. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak had volgens hen op een aantal momenten 'andere keuzemogelijkheden' dan het overgaan tot seksueel misbruik, maar verviel volgens hen in zijn 'beperkte gedragsrepertoire'.

De verdachte zelf benadrukte eerder bij de rechtbank en ook dinsdag in het hoger beroep keer op keer dat hij geen andere keuze had nadat hij zijn 'innerlijke strijd' had verloren.

M. werkte aan het onderzoek in Oldenkotte mee, in tegenstelling tot aan het onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Naar aanleiding van dat onderzoek kreeg M. vorig jaar mei achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.