Gevangenis

BUITENPOST (Novum) - Een 69-jarige man uit het Friese Buitenpost moet dertig maanden de gevangenis in omdat hij zijn pleegzoon begin jaren negentig ruim drie jaar lang seksueel heeft misbruikt en verkracht. De rechtbank in Leeuwarden ging vrijdag ruim boven de eis van het Openbaar Ministerie uit. De officier van justitie had twee weken geleden twee jaar cel geëist.

De rechtbank woog extra zwaar dat het slachtoffer -een jong kind volgens de rechters- in 3,5 jaar tijd meermalen is verkracht. Bovendien heeft het seksueel misbruik volgens de rechtbank mogelijk blijvende schade aangericht bij het slachtoffer. De rechtbank vond het kwalijk dat de Buitenposter op geen enkele wijze berouw heeft getoond. Hij beweerde dat zijn pleegzonen tegen hem samenspanden omdat hij had geweigerd hun geld te geven.

In de loop der tijd heeft het gezin van de verdachte via jeugdzorg vijf pleegzonen gehuisvest. Het gezin woonde toen nog in een boerderij in Surhuizum. Drie van de vijf pleegzonen hadden aangifte gedaan van verkrachting en seksueel misbruik. Twee van de drie zaken waren echter verjaard.

De slachtoffers hadden verklaard dat ze bang waren voor hun pleegvader, die het gezin als een dictator zou hebben geleid. Zijn pleegzonen zou hij hebben gebruikt als goedkope werkkrachten op de boerderij. De straf had nog hoger kunnen uitvallen: de rechtbank hield er rekening mee dat het misbruik lang geleden heeft plaatsgevonden.