Overgewicht bij jongeren

JACKSON (Novum/AP) - Mississippi, de Amerikaanse staat met de zwaarlijvigste bevolking, heeft een verbod ingesteld voor lokale overheden om grote porties eten en drinken te verbieden. De nieuwe wet werd aangemoedigd door onder meer de restaurantvereniging in de staat en een verbond van kippenfokkers.

De gouverneur van Mississippi, Phil Bryant, zette maandag zijn krabbel onder de wet. Lokale overheden kunnen vanaf nu bijvoorbeeeld restaurants niet verplichten calorieën op het menu te vermelden. De wet wordt gezien als een reactie op een wetsvoorstel in New York om de verkoop van bekers met meer dan een halve liter frisdrank te verbieden. De invoering van die wet werd uiteindelijk vorige week gedwarsboomd door een rechter.

Volgens cijfers van de Amerikaanse overheid is bijna 35 procent van de mensen in Mississippi erg dik. Mississippi is ook de armste staat van het land en een groot deel van de lokale cuisine gaat de frituurpan in.

Bryant zei dat het niet aan de overheid is om de eetgewoonten van burgers te reguleren. "De verantwoordelijkheid voor je gezondheid hangt af van individuele keuzes over eten en voldoende beweging."

Burgemeester van New York Michael Bloomberg, die de drijvende kracht achter het frisdrankverbod in New York was, noemde de nieuwe wet in Mississippi 'belachelijk'.