amsterdam zwerfjongeren hulp

AMSTERDAM - Door strengere toepassing van de regels moeten zwerfjongeren met een licht verstandelijke beperking langer wachten op passende hulp. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam en brancheorganisatie Federatie Opvang. Met name jonge moeders, die naast de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ook jeugdzorg nodig hebben, ondervinden problemen. Dat meldt het Parool.

Aanvragen worden door gebrek aan kennis en begeleiding vaak niet volledig ingevuld en de zorgindicaties die de jongeren krijgen worden lager. Alleen de meest dringende hulp die de ggz kan bieden wordt in kaart gebracht. Bij een jonge moeder die op straat leeft, gaat de aandacht daardoor minder naar onderdak en opvoedkundige hulp. 

In de hoofdstad is al overleg om te kijken naar een oplossing. De gemeente, ggd, zorginstellingen en het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) zijn om tafel gegaan. De brancheorganisatie Federatie Opvang gaat de kwestie bovendien aankaarten bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, in de hoop dat er landelijke richtlijnen komen voor licht verstandelijk gehandicapte zwerfjongeren.

© Nationale Zorggids / Olof Venema