Logo Vilans

UTRECHT - De ouderenzorg heeft steeds meer aandacht voor het mentaal welbevinden van bewoners en cliënten. Veel verzorgenden en andere zorgmedewerkers weten echter vaak niet welke ondersteuning zij hierin moeten geven, zo meldt cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg.

Het kenniscentrum voor de langdurige zorg Vilans ontwikkelde daarom een originele en praktische methode om in de dagelijkse zorg aandacht te besteden aan mentaal welbevinden.

Met het ‘reispakket Mentaal Welbevinden’ nemen zorgmedewerkers hun cliënt als het ware mee op reis door dit domein. Het bevat onder meer een brochure met aanbevelingen over hoe mentaal welbevinden in de dagelijkse zorg geïntegreerd moet worden.

Naast het fysieke welbevinden, participatie en de woon- en leefomstandigheden is het mentale welbevinden van de cliënt een van de vier domeinen voor goede zorg uit het kwaliteitskader Verantwoorde Zorg VV&T en het zogeheten zorgleefplan.

Het pakket is bedoeld voor verzorgenden, teamleiders, begeleiders, docenten, vrijwilligerscoördinatoren of anderen die met mentaal welbevinden bezig zijn.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz