Normal_novum.2-4-2013.0005

AMSTERDAM (Novum) - Bedrijven en overheden komen in de problemen als ze moeten voldoen aan een quotum van vijf procent gehandicapten in hun personeelsbestand. Dat meldt Trouw dinsdag op basis van onderzoek onder 25 werkgevers.

Het plan van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) is dat bedrijven met meer dan 25 werknemers in 2021 minimaal vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Voor iedere werknemer die een bedrijf tekort komt, moet een boete van vijfduizend euro worden betaald. Dat plan maakt onderdeel uit van de nieuwe Participatiewet, die per 1 januari volgend jaar ingaat.

Bedrijven zouden voor het quotum nu massaal vacatures moeten invullen met gehandicapten. Bij de gemeente Heerenveen zou het om tien procent gaan, bij de gemeente Hollands Kroon al om 37 procent gehandicapten.

Veel werkgevers zouden niet weten hoeveel gehandicapten er nu al in dienst zijn vanwege de privacywetgeving. Die verbiedt het werknemers op handicaps te registreren. Ook is nog onduidelijk wie er precies vallen onder de term 'arbeidsgehandicapten'. Klijnsma zei eerder dat het onder meer gaat om mensen met autisme, zintuiglijke beperkingen, chronische aandoeningen en een vastgesteld laag IQ.

Naar schatting een procent van de werkende beroepsbevolking heeft een handicap, aldus Trouw.