Normal_fred_teeven_vvd

DEN HAAG - Met de ondertekening van een convenant hebben de bezuinigingen op de forensische zorg vorm gekregen. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zette zijn handtekening onder de overeenkomst met de brancheorganisaties GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat meldt Medical Facts.

GGZ had eerder negatief gereageerd op de bezuiniging van 123 miljoen. Bestuurslid Joep Verbugt uitte vorige maand de vrees dat de beoogde plannen een gevaarlijke situatie zouden opleveren. De vermindering van het budget van de forensische zorg in tbs-instellingen is onderdeel van grotere bezuinigingsplannen binnen het gevangeniswezen.

Het budget gaat van 725 miljoen euro in 2012 naar 603 miljoen in 2017. In het convenant zijn de plannen uiteengezet. De zorg voor tbs-gedetineerden wordt gepersonaliseerd, waardoor lichte gevallen geen dure, zwaarbeveiligde plek meer innemen. Ook wordt de toestroom teruggebracht en gekeken naar de mogelijkheid de behandelingsduur van 10 jaar terug te brengen naar 8 jaar. 

© Nationale Zorggids / Olof Venema