Bier drinken

DEN HAAG - Binnen de Europese Unie moeten kleinere prijsverschillen van alcohol en tabak komen door in een aantal landen de accijnzen te verhogen. Hiervoor pleiten de Hartstichting en het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Zij willen er zo voor zorgen dat minder mensen aan de andere kant van de grens tabak en alcohol zullen kopen. Daardoor lopen de Nederlandse overheid en ondernemers tevens minder inkomsten mis.

Bovendien roepen beide organisaties staatssecretaris Weekers op om strengere controles aan de grens in te voeren om de import van deze producten verder te beperken. Deze week meldde De Telegraaf nog dat speciale koeriersdiensten op bestelling drank en tabak van over de grens aan Nederlandse klanten leveren.

Zowel de Hartstichting als STAP ondersteunen het beleid van de Nederlandse overheid om accijnsverhogingen in te zetten om het gebruik van tabak en alcohol terug te dringen. Dit voorkomt het ontstaan van veel acute en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, COPD, leverziekten en kanker.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz