Vrouwe Justitia

ALPHEN AAN DEN RIJN (Novum) - Een vriend van Tristan van der V., die op de hoogte was van zijn plannen zonder de politie in te schakelen, wordt niet vervolgd. Zijn strafzaak is geseponeerd, laat het Openbaar Ministerie maandag weten. Volgens psychisch onderzoek was het niet redelijk te verwachten dat de vriend Van der V. serieus had moeten nemen.

Bij de vriend werd een gebrekkige ontwikkeling en een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Bovendien had de man Van der V. in de twee maanden voor de schietpartij niet gezien. Juist toen zou Van der V. de beslissing hebben gemaakt om zijn plannen tot uitvoer te brengen.

De 24-jarige van der V. schoot twee jaar geleden in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en maakte daarna een einde aan zijn eigen leven. De vriend werd ervan verdacht dat hij op de hoogte was van het voornemen van Van der V. om zichzelf en anderen om het leven te brengen, zonder dit te melden aan politie of justitie.

Het OM vond dat de man de politie had moeten inschakelen om hen te laten beoordelen of de melding wel of niet serieus was. Na het onderzoek door een psycholoog en een psychiater oordeelt justitie nu dat vervolging ‘niet opportuun’ is.

De vriend van Van der V. moet eind mei overigens wel naar de rechtbank komen. Twee slachtoffers willen hem horen over de schietpartij om na te gaan of er genoeg bewijs is om anderen aansprakelijk te stellen. Ook de vader van Van der V. en de voorzitter van de schietvereniging worden in de civiele zaak gehoord.