Operatie, chirurgie

ROTTERDAM - De ontwikkelingen rondom orgaantransplantatie gaan in rap tempo. De nieuwe technieken en levende transplantatieprogramma’s hebben echter ook belangrijke ethische, juridische en psychologische  implicaties. Van 20 tot en met 23 april vindt hierover in Rotterdam een congres plaats.

Het doel van het congres is het stimuleren van het internationaal uitwisselen van ideeën, informatie en ervaringen en het uitbouwen van internationale samenwerking op het gebied van deze aspecten van orgaantransplantatie.

Er zullen zo´n 350 medici, psychologen, ethici, filosofen, juristen en beleidsmakers uit de hele wereld komen om met elkaar in discussie te gaan over thema’s zoals orgaantoerisme en orgaanhandel, levende leverdonatie, psychologische zorg, het opzetten van transplantatieprogramma’s, financiële vergoedingen voor orgaandonatie, anonimiteit en donatie, kinderen als donor en religieuze en culturele aspecten van orgaandonatie.

Het congres is een initiatief van ELPAT, een platform dat zich richt op ethische, juridische en psychosociale aspecten van orgaantransplantatie, en wordt georganiseerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in samenwerking met de European Society for Organ Transplantation en de Transplantation Society. Ook de Nederlandse Transplantatiestichting, de Gezondheidsraad en Eurotransplant zijn hierbij betrokken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz