Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

ROTTERDAM - Psychiater Veerle Bergink van het Erasmus Medisch Centrum heeft voor haar onderzoek naar kraambedpsychose de Ramaermedaille ontvangen, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt voor ‘de meest verdienstelijke bijdrage op het gebied van de psychiatrische wetenschap’, zo meldt het Rotterdamse ziekenhuis.

Zij en haar onderzoeksgroep krijgen deze prijs van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie omdat dit het eerste onderzoek is waarin systematisch gegevens van vrouwen met dergelijke psychoses zijn verzameld.

Een kraambedpsychose, oftewel postpartum-psychose, is een acute stemmingsstoornis waarbij de vrouw het contact met de werkelijkheid kwijt raakt. Het treedt meestal vier weken na de bevalling op en kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind.

In haar promotieonderzoek toonde Bergink aan dat postpartum-psychose niet alleen optreedt bij vrouwen die al eerder psychische klachten hadden, zoals manische depressiviteit, maar ook zwangere vrouwen kan treffen die nooit eerder psychisch ziek waren.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz