Accare

ASSEN - De Noord-Nederlandse instelling Accare, die geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen verzorgt, zag vorig jaar een verlies van 1,4 miljoen euro op een omzet van meer dan 55 miljoen euro. Dat meldt Medisch Contact.

Het is het eerste verlies in jaren voor de instelling. Vorig jaar boekte Accare nog een winst van 2 miljoen euro. "De stapeling van budgetkortingen" was volgens de instantie de voornaamste oorzaak van het verlies. Een deel hiervan kwam pas halverwege het verslagjaar naar voren.

Ook voor de nabije toekomst voorziet Accare een lastige periode, vanwege onder meer de grote overheidsbezuinigingen en de aankomende transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Kinder- en jeugdpsychiaters van Accare startten een maand geleden nog een petitie tegen deze transitie, vanwege hun vrees dat gemeenten het geld dat aan jeugdzorg zou moeten worden besteed, zullen gebruiken voor andere zaken. 

Het verlies en de onzekerheden over de toekomst betekenen voor de instantie dat er flink zal worden bezuinigd. In februari werd daarom al bekend gemaakt dat er 20 banen zullen verdwijnen. De topman van Accare, Jos Rietveld, kondigde tevens aan een halve dag minder te zullen werken en daarvoor 11 procent van zijn salaris in te leveren.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem