Normal_protest_sluiting_veldzicht

BALKBRUG (Novum) - De inwoners van het Overijsselse dorp Balkbrug houden woensdag een protestmars voor het behoud van tbs-kliniek Veldzicht. De kliniek moet in 2016 sluiten als de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) doorgaan.

De gevolgen voor het dorp zijn zeer groot. "Als de sluiting van Veldzicht doorgaat, betekent dit de doodsteek voor de leefbaarheid in Balkbrug en omgeving", aldus de voorzitter van dorpsvereniging Plaatselijk Belang Henk Hof in een dinsdag verspreide verklaring van het forensisch psychiatrisch centrum.

In Veldzicht worden de zwaarste tbs'ers behandeld. Er worden zeer agressieve en vluchtgevaarlijke patiënten behandeld. De sluiting kost meer dan vijfhonderd mensen hun baan en er zouden nog eens minstens 250 arbeidsplaatsen verdwijnen bij toeleveranciers en servicebedrijven in de regio. Ruim 33 duizend mensen hebben de petitie Steun Veldzicht ondertekend.

Medewerkers, inwoners van Balkbrug en Dedemsvaart en andere betrokkenen en sympathisanten verzamelen zich woensdag om 18.30 uur bij uitgaansgelegenheid Takens in Balkbrug. Daar worden toespraken gehouden door onder anderen burgemeester van Hardenberg Peter Snijder en de directie van Veldzicht. Daarna vertrekt de protestmars richting de kliniek.

De kliniek roept iedereen op om deel te nemen aan de protestmars. Ter afsluiting wordt het festival Voices 4 Veldzicht gehouden.