Isoleercel

(Novum) - Patiënten in de geestelijke gezondheidszorg mogen in de toekomst alleen nog worden opgesloten in een extra beveiligde kamer. Bovendien mag dat dan alleen nog in combinatie met intensieve zorg. Dat staat in een nieuwe norm over insluiting, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag.

Sinds woensdag mogen er geen traditionele separeer- en afzonderingskamers meer bijkomen. De inspectie liet vorig jaar al weten dat ggz-instellingen hun cliënten vanaf dit jaar niet meer in de isoleercel mogen zetten. Jaarlijks worden ongeveer achttienduizend ggz-patiënten afgezonderd.

Alle traditionele isoleerkamers moeten op termijn buiten gebruik worden gesteld. IGZ en branchevereniging GGZ Nederland overleggen nog wanneer dat moet gebeuren. De nieuwe norm is ontwikkeld door TNO, GGZ Nederland, patiënten- en familieorganisaties en zorgaanbieders. Daarin staan eisen waaraan extra beveiligde kamers moeten voldoen.

De inspectie meldt dat het uitbannen van eenzame insluiting inmiddels een breed gedragen uitgangspunt in de GGZ is. Alleen als de betreffende patiënt permanent genoeg veiligheid, zorg en aandacht en contactmogelijkheden in een 'humane fysieke setting' heeft is isolatie nog acceptabel. Deze voorwaarden moeten eraan bijdragen dat insluiting zo kort mogelijk duurt, met minimale belasting en schade voor de patiënt en zijn omgeving.