Normal_depressie

(Novum) - Huisartsen en psychologen moeten patiënten met psychische problemen in de toekomst niet meer zo snel naar specialistische zorg doorverwijzen. Dat moet het gevolg zijn van een plan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de geestelijke gezondheidszorg te hervormen. Schippers stuurde het plan vrijdag naar de Tweede Kamer.

In Nederland worden volgens Volksgezondheid vergeleken met omringende landen relatief veel mensen in de duurdere specialistische zorg behandeld. Het gaat hierbij vaak om mensen met 'lichte of middelzware' klachten.

Daarom wil Schippers dat mensen die nu nog onnodig gebruikmaken van specialistische zorg straks dichter bij huis en minder intensief kunnen worden behandeld. De minister wil onder meer dat huisartsen extra geld en betere ondersteuning krijgen.

Huisartsen kunnen het geld inzetten om hulp in te roepen voor de behandeling van mensen met psychische problemen, zoals door het inhuren van een praktijkondersteuner of consultatie van een psychiater. Dit jaar is hiervoor al zeven miljoen euro beschikbaar gesteld. Volgend jaar komt er eerst 25 miljoen euro en vanaf 2015 jaarlijks 35 miljoen euro bij.

De 'generalistische basis-ggz' moet volgens het plan verder sterk en kwalitatief goed zijn. Voorts gaat de vergoeding in het basispakket voor ggz op de schop. Op dit moment worden vanuit het basispakket voor alle patiënten maximaal vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog vergoed. Vanaf 2014 komt deze beperking te vervallen. Hiervoor in de plaats komen vier zorgcategorieën die samen de nieuwe 'generalistische basis-ggz' gaan vormen.

Patiënten met zwaardere psychische problematiek, voor wie de huidige vijf consulten niet voldoende zijn, kunnen hierdoor binnen de basis-ggz behandeld worden, zonder meteen te worden doorverwezen naar gespecialiseerde zorg, aldus het ministerie. "Dit betekent dat de gespecialiseerde zorg zich op meer complexe patiënten kan gaan richten." Ook patiënten met stabiele chronische problemen kunnen binnen de basis-ggz worden behandeld.

De plannen vloeien voort uit een akkoord over de toekomst van de ggz dat Schippers vorig jaar sloot met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en cliënten- en familieorganisaties. Zij spraken toen af zich in te spannen om een kwalitatief hoogwaardige en betaalbare ggz te realiseren.