DSM-5

AMSTERDAM - In de vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) worden de psychiatrische diagnoses voor rouwdepressie, internetverslaving en ouderverstotingssyndroom alsnog geschrapt. Dat meldt Trouw.

De opstellers van de nieuwste editie van het handboek besloten dit na veel kritiek op de concept-editie. De nieuwste versie zou namelijk onnodig veel menselijke gedragingen als stoornis kenmerken. Daarnaast zou het handboek zo complex zijn, dat veel psychiaters er slechts met moeite wat van zouden kunnen begrijpen.

Afgelopen weekend werd DSM-5 op een congres in de Verenigde Staten gepresenteerd. In tegenstelling tot de geschrapte aandoeningen, bestaan obsessieve eetbuien en pathologische verzamelwoede voortaan wel als diagnosticeerbare ziekten. Het Nederland Instituut voor Psychologen (NIP) verwacht dat het risico op groei in het aantal gediagnosticeerde stoornissen met de komst van het nieuwe handboek voorlopig nog aanwezig blijf. Daarom pleit de vereniging voor diagnostiek in verschillende fasen, waarmee de ernst van de stoornis eenvoudiger kan worden bepaald en mensen niet onnodig een etiket opgeplakt krijgen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem