Gokverslaving

DEN HAAG - Wanneer bedrijven willen starten met het aanbieden van online gokdiensten, moeten zij een speciale heffing betalen die terecht zal komen in een 'verslavingsfonds', dat zal worden opgericht om de behandeling van gokverslaving te kunnen bekostigen. Dat meldt de NOS.

De maatregel is een van de voorwaarden die door staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie wordt gesteld aan bedrijven die in willen springen op de online gokmarkt. Vanaf 1 januari 2015 zal deze markt namelijk uit de illegaliteit worden gehaald.

De bedrijven moeten tevens het spelgedrag van deelnemers in de gaten houden en waar nodig moeten inperken. In het daarvoor opgerichte systeem moet een nieuwe speler zich registreren en zelf aangeven waar zijn of haar grenzen liggen. Wanneer een limiet is overschreden wordt er een waarschuwing getoond. Als deze niet wordt opgevolgd, kan de speler in overleg een afkoelingsperiode krijgen of een uitsluiting van verder spelen van zes maanden.

Dergelijke beperkingen moeten tevens worden opgenomen in een centraal register, waardoor deze spelers ook in casino's en speelautomaathallen kunnen worden geweerd. Voor verslavingszorg die niet door de verzekering wordt vergoed kan dan een beroep worden gedaan op het verslavingsfonds.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem