Financiën, schulden

AMSTERDAM - Uit een verkennend onderzoek van het kenniscentrum Vilans en de onderzoeksbureaus Kalliope Consult en Inclusie.nu komt naar voren dat mensen met psychische, verstandelijke of fysieke handicaps in toenemende mate te maken krijgen met armoede. Dat meldt Spitsnieuws.

Van de mensen met een psychische beperking heeft ongeveer een derde te maken met financiële problematiek. Onder mensen met een chronische ziekte of andere handicap is dat circa 25 procent. De onderzoekers keken voor deze cijfers naar statistieken van het CBS, naar uitkomsten van lezerspanels en naar studies van het Nibud en Nivel. Daarnaast werden professionals en mensen met een handicap door de onderzoekers geïnterviewd.

"De armoede neemt toe. Dat laat onderzoek onder mensen in de bijstand en bij allochtonen zien. Maar er is weinig aandacht en onderzoek voor de groep gehandicapten", aldus socioloog en hoofdauteur van de studie Martin Schuurman, werkzaam bij Kalliope Consult. De financiële problemen worden veelal veroorzaakt door schulden en een langdurig laag inkomen. Ook spelen onbekendheid met de regelgeving, angst en schaamte, hoge vaste lasten, problemen met flexwerk en het uitgesloten worden van speciale regelingen een rol.

De onderzoekers waarschuwen dat de financiële problematiek in veel gevallen zorgt voor sociale uitsluiting en een verminderde kwaliteit van leven. Ook viel het hen op dat harde cijfers over participatie in de samenleving onder deze groepen nauwelijks beschikbaar zijn. De cijfers die wel bekend zijn, komen voornamelijk uit onderzoeken die vóór 2007 zijn uitgevoerd en lopen uiteen van 14 tot 33 procent.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem