Jeugdzorg Nederland

AMSTERDAM - In een interview met NRC Handelsblad stelt vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland Jan-Dirk Sprokkereef dat het vaak moeilijk is om het gevaar voor kinderen in een gezin vast te stellen, omdat Bureau Jeugdzorg de ouders niet kan verplichten tot een psychologisch onderzoek.

Sprokkereef, die tevens bestuurder is van Bureau Jeugdzorg Utrecht, zou daarom graag laten onderzoeken of ouders die zich niet willen laten onderzoeken daartoe kunnen worden verplicht.

Ook de landelijke Expertgroep Jeugdrechters onderkent het probleem. In onder meer complexe scheidingszaken, waarin ouders andere ouders 'gestoord' verklaren, is dit vaak lastig na te gaan.

Dia Flinterman, jeugdrechter in Groningen, stelt dat het voor jeugdzorg lastig is om te achterhalen wat er precies aan de hand is in een gezin. Ouders zijn vaak weinig bereid tot het meewerken aan psychologisch onderzoek. "Ik zou willen dat we ouders kunnen verplichten mee te werken. Heel veel ouders willen niet dat er naar hen en hun rol in de situatie wordt gekeken. Het probleem ligt niet bij mij, zeggen ze."

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem