Alcoholische dranken

DUBLIN - Op een internationale conferentie in Dublin tijdens de Europese week tegen kanker pleiten gezondheidsdeskundigen voor de plaatsing van etiketten op alcoholische dranken met een waarschuwing dat alcoholgebruik kan leiden tot kanker. Dat meldt het ANP.

Onderzoek wijst erop dat tien procent van de kankergevallen bij mannen en drie procent van de kankergevallen bij vrouwen mede te wijten is aan alcoholgebruik. Vooral keelholte-, slokdarm- en leverkanker komen daarbij vaak voor, maar alcohol kan ook bijdragen aan darm- en borstkanker.

Tijdens de conferentie wordt gesteld dat de aandacht momenteel vooral uitgaat naar het alcoholgebruik onder jongeren, omdat zij vaak teveel drinken en overlast veroorzaken. Alcoholgebruik leidt echter vooral tot gezondheidsschade bij oudere mensen. Het is ook veelal onbekend dat alcohol kanker kan veroorzaken. In Europa is actie daarom hard nodig, omdat het alcoholgebruik hier veel hoger ligt dan het wereldwijde gemiddelde. Daarom wordt gepleit voor het onder de aandacht brengen van de gezondheidseffecten door overheden en de industrie. "We hebben het recht om te weten wat er in onze drank zit en wat voor effect dat heeft op onze gezondheid", aldus Mariann Skar van de Europese koepelorganisatie voor alcoholpreventie Eurocare.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem