Alcoholverslaving

UTRECHT - De afgelopen jaren neemt het aantal ouderen dat gebruikmaakt van de verslavingszorg almaar toe. Daarom komt een commissie van verslavingsdeskundigen met het advies om met een landelijke bewustzijnscampagne het taboe hierover te doorbreken. 

Daarnaast wil de commissie dat er in een vroeger stadium korte bewezen effectieve interventies worden ingezet om dreigende verslaving te kunnen tegengaan. De adviezen zijn opgesteld door het Trimbos-instituut en het centrum voor verslavingszorg Victas in Utrecht, in opdracht van Stichting Resultaten Scoren.

Vooral op het gebied van alcohol en problematisch medicijngebruik heeft de verslavingszorg in Nederland de afgelopen tien jaar een flinke toename van oudere cliënten gezien. Deze groep verdubbelde in deze periode. Ook het aantal ouderen met een drugsverlaving nam toe, hoewel het hierbij vooral ging om oude bekenden.

De commissie ziet ook graag meer onderzoek naar verslaving onder ouderen plaatsvinden. De aard en omvang van de problematiek binnen deze groep en de effectieve aanpak van de problemen zijn momenteel namelijk onvoldoende.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem