Normal_sire

AMSTELVEEN – Stichting Sire heeft een hulplijn geopend voor mensen die géén psychische aandoening hebben. Door de rollen om te draaien hoopt de stichting het stigma bij psychische ziektes te doorbreken. De hulplijn richt zich op vrienden, familieleden en collega's van iemand die wel een psychische aandoening heeft en biedt de mogelijkheid om hierover informatie te vragen.

Hoewel zo'n 20% van de bevolking jaarlijks of zelf een psychische aandoening krijgt of hiermee geconfronteerd wordt door iemand anders die hieraan lijdt, weet bijna 39% van hen niet hoe ze dit ter sprake moeten brengen bij bekenden. Wanneer er wel over de situatie wordt gesproken, dan doet 42% dit meer met anderen dan met de persoon in kwestie. 
 
Tweederde van de bevolking die zelf met psychische problematiek te kampen heeft (gehad), geeft aan vreemde reacties en uitlatingen van anderen te hebben gehad. Een kwart van hen heeft hierdoor tevens vrienden of kennissen verloren. 
 
Mensen zonder psychische ziekte die het moeilijk vinden om goed te reageren op bekenden met een psychische aandoening kunnen de hulplijn bellen voor advies van ervaringsdeskundigen. De hulplijn is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00-14.00 uur en 18.00-21.00 uur bereikbaar via 0900-0727. 
 
© Nationale Zorggids