Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

(Novum) - Tbs'ers die met verlof mochten hebben zich vorig jaar 56 keer niet aan de regels van het verlof gehouden. Dat is een stijging in vergelijking met een jaar eerder toen het om 37 keer ging. Het gaat onder meer om tbs'ers die niet op tijd terug zijn. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Vier keer werden regels overtreden bij begeleid verlof, bij onbegeleid verlof was dat twintig keer het geval. In 2011 ging dat nog om respectievelijk zeven en tien keer.

Bij zogeheten transmuraal verlof, waarbij nog wel toezicht is van de kliniek, werden de regels 26 keer overtreden. Bij proefverlof ging dit om vijf keer. Een keer werd verlof verleend terwijl er geen machtiging was afgegeven.

Alle tbs'ers werden wel weer aangehouden. In 43 gevallen gebeurde dat binnen een etmaal, schrijft Teeven. Jaarlijks vinden zo'n zeventig duizend verloven van tbs'ers plaats.

De stijging komt volgens Teeven door een scherpere registratie. De gegevens uit verlofaanvragen zouden onder meer strenger zijn gecontroleerd.